Placek z cukinii i marchwi

Proste ciasto, którego głównymi składnikami są warzywa. Gotowy wypiek możesz przyozdobić szczypiorkiem.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 cukinie
  • - 2 marchwie
  • - 200 g sera feta
  • - 200 g półtłustego twarogi
  • - 2 łyżki parmezanu
  • - 150 g mąki
  • - 6 jajek
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1


Cukinie i marchew ucieramy na tarce. Dodajemy wszystkie trzy rodzaje sera, doprawiamy składniki solą i pieprzem. Mieszamy.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. W trakcie dodajemy czosnek. Dodajemy do masy z cukinii.



Krok 3

Jajka rozbijamy i łączymy z przesianą przez sitko mąką. Następnie dodajemy je do masy z cukinii. Ponownie mieszamy.



Krok 4

Masę przekładamy do np. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch ciasta i pieczemy przez 30 min, aż do zarumienienia.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-17 16:24:00

Najlepszy <3

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.