Chrupiący kurczak z brukselką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 udka lub pałki z kurczaka
  • 680 g świeżych brukselek
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchew
  • 1 papryczka chili
  • 4 małe ziemniaki

Mieszanka przypraw:

  • 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.



Krok 2

Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Marchew obierz i pokrój na cienkie kawałki. Papryczkę chili pokrój w paski. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 3

Odetnij końcówki brukselek i przekrój je wzdłuż na pół. Odłóż je do dużej miski.



Krok 4

W małej miseczce wymieszaj sól, czosnek, pieprz, szałwię, paprykę i pieprz cayenne.



Krok 5

Posmaruj kurczaka 1,5 łyżki oliwy z oliwek, a następnie posyp mieszanką przypraw. Zostaw trochę przypraw dla brukselek.



Krok 6

Ułóż udka na jednej połowie blachy do pieczenia.



Krok 7

Do miski z brukselką dodaj pozostałą oliwę, marchew, ziemniaki, chili i mieszankę przypraw. Dobrze wymieszaj. Wyłóż wszystko na blachę obok kurczaka.



Krok 8

Piecz przez 10 minut, po czym przewróć kurczaka i piecz jeszcze 15 minut, aż będzie gotowy (temperatura wewnętrzna 74°C). Brukselka i ziemniaki powinny być miękkie i lekko zarumienione. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.