Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Marchew obierz i pokrój na cienkie kawałki. Papryczkę chili pokrój w paski. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Odetnij końcówki brukselek i przekrój je wzdłuż na pół. Odłóż je do dużej miski.
W małej miseczce wymieszaj sól, czosnek, pieprz, szałwię, paprykę i pieprz cayenne.
Posmaruj kurczaka 1,5 łyżki oliwy z oliwek, a następnie posyp mieszanką przypraw. Zostaw trochę przypraw dla brukselek.
Ułóż udka na jednej połowie blachy do pieczenia.
Do miski z brukselką dodaj pozostałą oliwę, marchew, ziemniaki, chili i mieszankę przypraw. Dobrze wymieszaj. Wyłóż wszystko na blachę obok kurczaka.
Piecz przez 10 minut, po czym przewróć kurczaka i piecz jeszcze 15 minut, aż będzie gotowy (temperatura wewnętrzna 74°C). Brukselka i ziemniaki powinny być miękkie i lekko zarumienione. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz