Pyzy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki i podzielić na pół. Pojedyncze połówki ugotować, odcedzić i potłuc, ostudzić. Resztę ziemniaków zetrzeć na drobnych oczkach i odcisnąć, a następnie wsypać do ugotowanych ziemniaków. Wsypać mąkę, jajko i posypać niewielką ilością soli. Całość dokładnie wymieszać, wypełnić ulubionym farszem, uformować kulki. Do dużego garnka wlać wodę, posolić, zagotować i delikatnie włożyć kulki. Gdy woda się zagotuje i kulki wypłyną na powierzchnię zmniejszyć ogień i gotować kolejne 8-10 minut, po czym wyłowić pyzy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.