Zupa czosnkowa z boczkiem to pyszne, sycące danie. Polecane jest dla każdego, zwłaszcza na zimowe chłody. Jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Spróbuj również naszej pysznej zupy cebulowej albo rozgrzewającej zupy paprykowej z pulpetami. Smacznego!
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie całość podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Obieramy i kroimy również ziemniaki.
Ziemniaki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do garnka, do którego wlewamy bulion drobiowy. Zupę gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę dokładnie blendujemy i mieszamy ze śmietaną.
Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Usuwamy tłuszcz, a skwarki dodajemy do zupy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy drobno pokrojonym koperkiem i grzankami z chleba.
Dodaj komentarz