Zupa czosnkowa z boczkiem

Zupa czosnkowa z boczkiem to pyszne, sycące danie. Polecane jest dla każdego, zwłaszcza na zimowe chłody. Jest łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Spróbuj również naszej pysznej zupy cebulowej albo rozgrzewającej zupy paprykowej z pulpetami. Smacznego!

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g boczku wędzonego
  • - 1,5 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - 2 ziemniaki
  • - 1 cebula
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 łyżeczki majeranku
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 150 ml śmietany Mazurski Smak 18%
  • - 1 pęczek kopru

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie całość podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Obieramy i kroimy również ziemniaki.



Krok 2

Ziemniaki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do garnka, do którego wlewamy bulion drobiowy. Zupę gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.



Krok 3

Zupę dokładnie blendujemy i mieszamy ze śmietaną.



Krok 4 

Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Usuwamy tłuszcz, a skwarki dodajemy do zupy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy drobno pokrojonym koperkiem i grzankami z chleba.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.