Masło Łaciate roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy powoli z cukrem. Małymi porcjami dodajemy mąkę przesianą, a następnie masła. Ciasto wylewamy na tortownicę śr. 21 cm. Pieczemy ok. 30 min, w temp.180 stopni C.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Żółtka miksujemy z kakao, wlewamy czekoladę i likier, mieszamy. Schłodzone białka ubijamy, stopniowo dosypując cukier. Do piany wlewamy masę czekoladową stale mieszając. Dodajemy rozpuszczoną w 125 ml ciepłej wody żelatynę.
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i całość podgrzewamy, aż się cukier rozpuści - nie zagotowujemy. Do miski przekładamy 2 żółtka i mieszamy. Do żółtek dolewamy stopniowo mleko z cukrem, cały czas mieszając. Przelewamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 10-12 min cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło Łaciate mieszamy z ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo ostudzona masę mleczno-żółtkową i ucieramy do uzyskania puszystego kremu.
Biszkopt kroimy na 4 części i nasączamy alkoholem na spodnią warstwę biszkoptu nakładamy powidła, a na nie krem waniliowy. Kładziemy warstwę biszkoptu na niego mus czekoladowy. Następnie biszkopt, który smarujemy musem waniliowym na którego kładziemy biszkopt i smarujemy musem czekoladowym. Do przyozdobienia tortu używamy startej na tarce czekolady.
Dodaj komentarz