Pierogi z cielęciną oraz kuskusem to smaczne i pożywne danie. Kuskus ma dużo błonnika i jest kaszą lekkostrawną. Pierogi można podawać z gęstą śmietanką. Idealnie smakują prosto z wody, jednak również odsmażone będą miały ciekawy smak.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto pierogowe - łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy ciasto, by odpoczęło.
Kaszkę kuskus dodajemy do naczynia z przykrywką i zalewamy bulionem, przykrywamy na 5 minut, doprawimy solą i pieprzem. Na 2 łyżkach oliwy szklimy cebulę, po czym dodajemy do kuskusu.
Mięso dusimy na patelni na 1 łyżce oliwy, przez 20 minut, od czasu do czasu polewamy wodą, aby nie przywarło do dna patelni. Dodajemy sól i pieprz. Cielęcinę wyrabiamy z kuskusem i cebulą. Wałkujemy ciasto na pierogi, wycinamy placki. Następnie lepimy pierogi i gotujemy je przez 3 minuty.
Podajemy ze śmietanką Łaciatą.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Magdalena Izabela Szczęsna
Opublikowany: 2018-02-07 16:45:00
Bardzo dobre! Musiałam zmodyfikować przepis, bo gotowałam akurat rosół, więc kuskus zalałam bulionem z rosołu, a do farszu dodałam jeszcze ugotowanej marchewki. Polecam :)
Odpowiedz