Rolada Charlotty z truskawkami

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru z ziarnami wanilii
  • szczypta soli

Mus śmietankowo - truskawkowy:

  • 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 350 g sera mascarpone Mlekpol
  • 100 g białej czekolady
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
  • słoiczek dżemu truskawkowego

Przygotowanie

Biszkopt:

Do miski wbij całe jajka, dodaj cukier i za pomocą miksera lub robota kuchennego ubijaj jajka przez 7 minut na średnich obrotach miksera, lub 5 minut na najwyższych obrotach. Jajka powinny potroić swoją objętość, zgęstnieć i zrobić się puszyste.
Do ubitych jajek dodaj szczyptę soli oraz esencję waniliową, zamieszaj. Jeśli używasz cukru waniliowego, dodaj go na początku z resztą cukru.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do jajek, mieszając delikatnie szpatułką (bez użycia miksera), tak aby jajka nie opadły.
Na blachę do pieczenia o wymiarach ok 30 x 40 cm, połóż arkusz papieru do pieczenia. Przełóż ciasto i wyrównaj z wierzchu, tworząc prostokąt o równej grubości. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 °C (bez termoobiegu) i piecz przez 15-20 minut. Ciasto powinno mieć kolor jasno brązowy.
Upieczone ciasto delikatnie zdejmij z blachy. Na blacie kuchennym rozłóż arkusz papieru do pieczenia i przełóż na niego ciasto, wierzchem do dołu. Odstaw na kilkanaście minut, do przestudzenia.



Mus śmietankowo - truskawkowy:

Jeśli używasz świeżych truskawek, umyj je w zimnej wodzie, osusz, usuń ogonki i pokrój na mniejsze kawałki. Odłóż na później ok 2 garści truskawek.
Truskawki przełóż do garnka i zagotuj. Podgrzewaj przez 5 minut na małym ogniu, następnie dodaj połamaną na kostki czekoladę i zamieszaj. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestudzenia.
Do osobnego naczynia wsyp galaretki, zalej je 150 ml wrzącej wody i energicznie wymieszaj, aby dokładnie się rozpuściły.
Galaretki przelej do podgrzanych truskawek i zamieszaj. Zblenduj owoce z galaretką na gładko i odstaw na ok 15 minut do przestudzenia.
W misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę i połącz ją z serem mascarpone, wymieszaj.
Przestudzoną masę truskawkową (powinna być płynna i ciepła, ale nie gorąca) wymieszaj delikatnie z masą śmietankową.



Formowanie ciasta:

Z ciasta zdejmij arkusz papieru, rozsmaruj na całej powierzchni ciasta dżem truskawkowy, a następnie dodaj przygotowany wcześniej mus i również rozsmaruj go cienko.
Zawiń roladę wzdłuż dłuższego brzegu, dociskając ciasto. Zrolowane ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Miskę o średnicy 18 - 19 cm i wysokości ok 9 - 10 cm wyłóż folią spożywczą. Wyjmij z lodówki roladę i pokrój ja na 1 cm plastry, którymi wyłóż dno i brzegi miski.
Na środek przełóż 1/3 musu truskawkowego, dodaj połowę odłożonych wcześniej truskawek, przykryj je porcją musu, ponownie dodaj truskawki i nałóż mus. Wyrównaj z wierzchu i ułóż pozostałe plastry rolady.
Tak przygotowane ciasto owiń szczelnie (razem z miską) folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Przed podaniem usuń folię i odwróć do góry dnem. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli używasz mrożonych truskawek pamiętaj, aby wcześniej je rozmrozić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.