1 pomidor sparz, pokrój w cienką kostkę. Umyj i obierz awokado. Rozdrobnij widelcem. Pietruszkę natkę umyj i posiekaj na drobno. Obierz czosnek i pokrój w drobną kostkę. Przełóż składniki do miseczki i wymieszaj ze sobą. Dodaj trochę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Ser halloumi pokrój w grubsze plastry i połóż na patelni. Podsmaż z obu stron. W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przekrój bułki i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Gdy piekarnik się rozgrzeje, a ser się podpiecze możesz przystąpić do składania panini. Posmaruj bułkę wcześniej zrobionym guacamole. Połóż salami, ser z patelni, pomidor pokrojony w plastry, posyp płatkami chili i wsadź bułki do piekarnika, do momentu aż będą ciepłe.
Podczas podgrzewania bułek w piekarniku przygotuj sos. W miseczce rozmieszaj 4 łyżeczki musztardy miodowej z sokiem z cytryny i odrobiną wody przegotowanej, a także dodaj trochę pieprzu. Gdy bułki wyjmiesz z piekarnika, włóż do nich umytą rukolę i polej sosem. Smacznego!
Dodaj komentarz