Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 2 minuty. Łososia myjemy i oczyszczamy. Następnie lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i smażmy filety z łososia przez kilka minut z każdej strony.
Szpinak myjemy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy szpinak, sok z cytryny i skórkę. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy całość około 3-4 minut. Dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy gnocchi i gotujemy całość około 5 minut.
Zgrillowanego łososia podajemy na gnocchi ze szpinakiem.
Dodaj komentarz