Grillowany łosoś na gnocchi ze szpinakiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła Łaciate (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki:

  • 4 filety z łososia
  • 7 – 8 pęczków świeżego szpinaku
  • Sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • Biały pieprz
  • Sól
  • 4-5 łyżek mleka Łaciate
  • 1 łyżka oleju kokosowego


Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę. 




Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 2 minuty. Łososia myjemy i oczyszczamy. Następnie lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i smażmy filety z łososia przez kilka minut z każdej strony.



Krok 4

Szpinak myjemy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy szpinak, sok z cytryny i skórkę. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy całość około 3-4 minut. Dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy gnocchi i gotujemy całość około 5 minut. 




Krok 5

Zgrillowanego łososia podajemy na gnocchi ze szpinakiem. 




Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.