Śniadaniowe ciasto z rogalików

Urozmaić swoje śniadanie i spróbuj naszego rewelacyjnego ciasta z rogalików. Wypełnione jest masą twarogową, która podbije Twoje kubki smakowe. Koniecznie musisz zrobić takie w domu, bo warto! Do kompletu z ciachem polecamy gorącą czekoladę orzechową.

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Bez laktozy

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 7 croissantów (lub dowolnych rogalików)
  • 4 brzoskwinie
  • 1/2 twarogu Mazurski smak bez laktozy
  • 6 jajek
  • 1 szklanka śmietany Łaciata 18%
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2% bez laktozy
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2-3 łyżeczki żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • garść orzechów
  • listek świeżej melisy

Przygotowanie

Krok 1

Croissanty kroimy na pół oraz wzdłuż i układamy na blasze dziubkami do środka.
Twaróg Mazurski Smak bez laktozy kruszymy drobno bezpośrednio na croissanty.
Brzoskwinie kroimy w ćwiartki lub kostkę wg uznania i układamy na croissantach. Całość posypujemy cynamonem mielonym oraz dodajemy żurawinę.
Pozostałe rogaliki układamy na całości wierzchem do góry by przykryły owoce.



Krok 2

Przygotowujemy masę jajeczną:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko Łaciate 3,2% bez laktozy. Dodajemy startą na tarce skórkę z cytryny oraz cukier z wanilią. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.



Krok 3

Całość dania podlewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, program góra – dół na 50 min.



Krok 4

Na suchej patelni podprażamy orzechy.



Krok 5

Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy orzechami i listkiem melisy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.