Karmel : Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier i rozkładamy go po całym dnie. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie bo może pryskać wlewamy wodę. Mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy puree z dyni i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dłonie smarujemy olejem, nabieramy ręką porcję ciasta, formujemy okrągłe kulki i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut. Upieczone ciasteczka podajemy z solonym karmelem
Dodaj komentarz