Ciasteczka dyniowe z solonym karmelem

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasteczka

  • 2 szklanki mąki,,
  • 2 jajka,,
  • 1/4 szklanki mleka,,
  • 1/2 szklanki puree z dyni,,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,,
  • szczypta soli,,
  • cukier do posypania ciasteczek,

  • szklanka cukru,,
  • 200 ml kremówki 30 %,,
  • 1/2 szklanki wody,,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,

Przygotowanie

solony karmel

Karmel : Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier i rozkładamy go po całym dnie. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie bo może pryskać wlewamy wodę. Mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.



ciasteczka

Do miski wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy puree z dyni i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dłonie smarujemy olejem, nabieramy ręką porcję ciasta, formujemy okrągłe kulki i posypujemy cukrem. Układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut. Upieczone ciasteczka podajemy z solonym karmelem



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.