Zupa z karpia z sakiewkami

Danie: Zupy, Kolacja,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Kolacja,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 por,
  • 3 gałązki selera naciowego,
  • 70 dkg karpia,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • pieprz czerwony,
  • natka pietruszki,
  • masło klarowane,
  • 1 łyżkę mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki śmietanki łaciatej 30 %,
  • ,
  • ,
  • sakiewki:,
  • 1 szklanka mąki,
  • sól,
  • 1/3 szklanki wody gorącej,
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1
Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu około 10 minut.Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler naciowy kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym, dolewam trochę bulionu rybnego żeby zmiękła. Dodaję do wywaru.Karpia obieram z mięsa i cześć dodaję do zupy a część zostawiam do sakiewek. Do zupy dodaję pokrojoną marchewkę. Mąkę rozrabiam ze śmietaną w kubku, zupę zagotowuję i wlewam do niej mąkę.

Krok 2
Sakiewki: Mąkę przesiewam, przesypuję do miski dodaję sól, olej i gorącą wodę. Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto.Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę żeby były większe. Na każdy kawałek ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki. Wodę zagotuję w garnku i wrzucam do wrzącej. Gotuję około pięć minut na wolnym ogniu. Zupę podaję z sakiewkami czerwonym pieprzem i natką.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.