Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotuję wywar na wolnym ogniu.
Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia. Dalej gotuję zupę na wolnym ogniu około 10 minut.
Kawałki ryby wyjmuję, a wywar odcedzam na sitku, żeby był klarowny.
Seler naciowy kroję drobno i przesmażam na maśle. Dolewam trochę bulionu rybnego.
Dodaję do wywaru.
Karpia obieram z mięsa i część dodaję do zupy, a część zostawiam do sakiewek.
Do zupy dodaję pokrojoną marchewkę.
Mąkę rozrabiam ze śmietaną w kubku, zupę zagotowuję i wlewam do niej mąkę.
Sakiewki: mąkę przesiewam i przesypuję do miski, a potem dodaję sól, olej i gorącą wodę.
Mieszam widelcem i wyrabiam rękoma ciasto. Wałkuję na stolnicy, wycinam koła wielkości pucharka do lodów i wałkuję je jeszcze trochę, żeby były większe.
Na każdym kawałku ciasta układam kawałki ryby i sklejam sakiewki.
Wodę zagotowuję w garnku. Do wrzątku wrzucam sakiewki. Gotuję około 5 minut na wolnym ogniu.
Zupę podaję z sakiewkami, czerwonym pieprzem i natką.
Dodaj komentarz