Jeżeli jesteś miłośnikiem brownie, musisz spróbować tych ciastek! Ich wyrazisty czekoladowy smak uzyskasz dobierając dobrej jakości czekoladę.
Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
W garnku, na małym ogniu roztop masło. Odstaw z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę. Energicznie mieszaj.
W misce zmiksuj jajka, ekstrakt z wanilii i cukier, na gładką puszystą masę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wrzuć do miski i ponownie ubij. Dodaj masę czekoladową i dalej ubijaj, aż do połączenia się składników. Pozostałe 100 g czekolady dodaj i wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw do zgęstnienia.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem. Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wykładaj stopniowo, by uzyskać kształt okrągłych ciastek. Uwaga! Zachowaj odstępy.
Piecz przez ok. 10 min., z funkcją termoobiegu.
Teraz przystępujemy do przygotowania kremu. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Następnie cały czas miksując dodajemy powoli mascarpone. Kiedy ciastka ostygną, przełóż je kremem. Przechowuj je w lodówce.
Dodaj komentarz