Ciastka brownie z kremem śmietankowym

Jeżeli jesteś miłośnikiem brownie, musisz spróbować tych ciastek! Ich wyrazisty czekoladowy smak uzyskasz dobierając dobrej jakości czekoladę.

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasteczka:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g dowolnej czekolady do posiekania
  • 40 g masła Łaciate
  • 40 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • - 100 g Śmietanki Łaciata 36% (schłodzonej)
  • - 100 g mascarpone Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

W garnku, na małym ogniu roztop masło. Odstaw z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę. Energicznie mieszaj.



Krok 2

W misce zmiksuj jajka, ekstrakt z wanilii i cukier, na gładką puszystą masę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wrzuć do miski i ponownie ubij. Dodaj masę czekoladową i dalej ubijaj, aż do połączenia się składników. Pozostałe 100 g czekolady dodaj i wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw do zgęstnienia.



Krok 3

Nastaw piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem. Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wykładaj stopniowo, by uzyskać kształt okrągłych ciastek. Uwaga! Zachowaj odstępy.



Krok 4

Piecz przez ok. 10 min., z funkcją termoobiegu.



Krok 5

Teraz przystępujemy do przygotowania kremu. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Następnie cały czas miksując dodajemy powoli mascarpone. Kiedy ciastka ostygną, przełóż je kremem. Przechowuj je w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.