Z mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajka, cukru pudru i skórki z cytryny zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części ( 50%, 40% i 10%). Do największej dodać zielony barwnik, a do średniej kakao. Z najmniejszej części ciasta zrobić wałeczek o średnicy 5 mm. Zielone ciasto rozwałkować na wąski prostokąt długości wałeczka i grubości około 20 mm. Wzdłuż kładziemy wałeczek biały i owijamy go zielonym ciastem zlepiając brzegi. Odstawiamy do lodówki aby wałek lekko stwardniał. Kakaowe ciasto rozwałkowujemy na 5 mm prostokąt . Na środku kładziemy wałek i zlepiamy brzegi ciasta lekko je rolując. Owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię i kroimy wałek na 1 centymetrowe plastry. Kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka studzimy. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą miodu i zieloną część posypujemy makiem, który imituje ziarenka kiwi.
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Z mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajka, cukru pudru i skórki z cytryny zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części ( 50%, 40% i 10%).
Do największej dodać zielony barwnik, a do średniej kakao.
Z najmniejszej części ciasta zrobić wałeczek o średnicy 5 mm.
Zielone ciasto rozwałkować na wąski prostokąt długości wałeczka i grubości około 20 mm. Wzdłuż kładziemy wałeczek biały i owijamy go zielonym ciastem zlepiając brzegi. Odstawiamy do lodówki aby wałek lekko stwardniał.
Kakaowe ciasto rozwałkowujemy na 5 mm prostokąt . Na środku kładziemy wałek i zlepiamy brzegi ciasta lekko je rolując. Owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zdejmujemy folię i kroimy wałek na 1 centymetrowe plastry. Kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Ciasteczka studzimy.
Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą miodu i zieloną część posypujemy makiem, który imituje ziarenka kiwi.
Dodaj komentarz