Ciasteczka kiwi

Autor:

Monika Och

Z mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajka, cukru pudru i skórki z cytryny zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części ( 50%, 40% i 10%). Do największej dodać zielony barwnik, a do średniej kakao. Z najmniejszej części ciasta zrobić wałeczek o średnicy 5 mm. Zielone ciasto rozwałkować na wąski prostokąt długości wałeczka i grubości około 20 mm. Wzdłuż kładziemy wałeczek biały i owijamy go zielonym ciastem zlepiając brzegi. Odstawiamy do lodówki aby wałek lekko stwardniał. Kakaowe ciasto rozwałkowujemy na 5 mm prostokąt . Na środku kładziemy wałek i zlepiamy brzegi ciasta lekko je rolując. Owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię i kroimy wałek na 1 centymetrowe plastry. Kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka studzimy. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą miodu i zieloną część posypujemy makiem, który imituje ziarenka kiwi.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła Łaciate
  • Jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki maku
  • Odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • Skórka starta z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajka, cukru pudru i skórki z cytryny zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części ( 50%, 40% i 10%).



Krok 2

Do największej dodać zielony barwnik, a do średniej kakao.



Krok 3

Z najmniejszej części ciasta zrobić wałeczek o średnicy 5 mm.



Krok 4

Zielone ciasto rozwałkować na wąski prostokąt długości wałeczka i grubości około 20 mm. Wzdłuż kładziemy wałeczek biały i owijamy go zielonym ciastem zlepiając brzegi. Odstawiamy do lodówki aby wałek lekko stwardniał.



Krok 5

Kakaowe ciasto rozwałkowujemy na 5 mm prostokąt . Na środku kładziemy wałek i zlepiamy brzegi ciasta lekko je rolując. Owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.



Krok 6

Po tym czasie zdejmujemy folię i kroimy wałek na 1 centymetrowe plastry. Kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Ciasteczka studzimy.



Krok 7

Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą miodu i zieloną część posypujemy makiem, który imituje ziarenka kiwi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.