Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • mąka pszenna - 3 szkl,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • margaryna - 20 dag,
  • żółtka - 4 szt,
  • śmietana 18% - 3 łyżki,
  • cukier - 1/2 szkl,
  • cukier waniliowy - 1 op,
  • jabłka - 2,5 kg,
  • cukier - 3/4 szkl,
  • rodzynki - 10 dag,
  • orzechy - 10 dag,
  • cynamon - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.