Kruche, maślane i obłędnie sezamowe... Właśnie takie są te ciasteczka. Znacznie smaczniejsze od sklepowych wersji, a przy tym proste i tanie w przygotowaniu. Prawdziwa gratka szczególnie dla miłośników sezamu. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Wegetariańskie
Pół szklanki nasion sezamu uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypalił. Przełożyć do głębokiego talerza i odstawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę, uprażony sezam, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać pokrojone na kawałki masło, ekstrakt waniliowy i jajko, całość zagnieść w gładkie ciasto.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w nieuprażonym sezamie i położyć na blaszkę. Między ciastkami zachowywać odstępy, gdyż rozejdą się na boki.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut (ciastka mają pozostać blade). Wyjąć i ostudzić.
Dodaj komentarz