Owocowy pudding ryżowy

Prosty i syty deser ze świeżymi owocami. Możesz także przygotować ten przepis na śniadanie, doda Tobie energii na cały dzień.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • −140 g nieugotowanego białego ryżu
  • −500 ml mleka
  • −1 ½ szklanki wody
  • −60 g cukru
  • −1/4 łyżeczki soli
  • −1 ubite jajko
  • −1 łyżka masła
  • −1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • −250 g owoców sezonowych (borówek, truskawek, malin)

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotować wodę, wrzucić ryż i gotować około 20 minut.



Krok 2

W drugim garnku mieszamy ugotowany wcześniej ryż z 1 ½ szklanki mleka, cukrem i solą. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż otrzymamy kremową masę.



Krok 3

Do gotowej masy dodajemy pozostałe mleko oraz ubite jajko. Całość podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty.



Krok 4

Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy masło oraz wanilię. Przekładamy do miseczek i dokładamy umyte świeże owoce.



Wskazówki

Pudding najlepiej smakuje na ciepło.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.