Ciasteczko z kremem cytrynowym

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Karmelizowane cytryny:

  • 1 cytryna
  • sok z ½ cytryny
  • 250 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Krem cytrynowy:

  • 60 g cukru
  • 2 cytryny (sok oraz skórka)
  • 1 jajko
  • 60 g miękkiego masła Łaciate
  • 1 arkusz żelatyny
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 30 %
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione owoce świeże lub mrożone tj. porzeczki, maliny etc.

Spód:

  • 70 g masła Łaciate
  • 60 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Przygotowanie

Krok 1

Cytrynę wyszoruj, sparz wrzącą wodą, osusz i pokrój w plasterki. W rondlu zagotuj wodę z cukrem. Dodaj sok z cytryny, ziarenka zeskrobane z laski wanilii oraz plasterki cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. Odstaw i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotuj przez 5 min. Cytrynę wraz z zalewą przełóż do wysterylizowanego słoiczka i szczelnie zamknij. Po ostudzeniu wstaw do lodówki.



Krok 2

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. W rondelku umieść cukier, skórkę oraz sok z cytryny i jajko. Podgrzewaj mieszając, aż mieszanina osiągnie temperaturę 82 stopni i zgęstnieje. Zdejmij ze źródła ciepła. Odczekaj 5 min, wmieszaj masło i ostudź. Roztop żelatynę w mikrofalówce (przez 15 sek.). Śmietankę ubij z cukrem i dodaj roztopioną żelatynę. Śmietankę połącz z kremem cytrynowym. Powstałą masą wypełnij silikonowe półokrągłe foremki, dodaj po kilka ulubionych owoców i wstaw do lodówki (na min. 2 h).



Krok 3

Masło zmiksuj z cukrem, dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i połącz. Ciasto rozwałkuj między dwoma pergaminami na grubość 0,5 cm i wytnij krążki o średnicy silikonowych foremek w których znajduje się krem cytrynowy. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.



Krok 4

Na upieczone spody wyciskaj stężony krem cytrynowy a wierzch udekoruj karmelizowanymi cytrynami. Podawaj. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.