Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym imbirem, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią, śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić oprószone mąką foremki do babeczek, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Czekolady połamać, włożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i aromatem. Upieczone zimne babeczki napełnić posiekanymi orzeszkami i zalać płynną czekoladą. Ozdobić pokrojonymi w słupki migdałami i wiórkami kokosowymi. Odłożyć do stężenia czekolady.
Danie: Podwieczorek
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym imbirem, posiekać z masłem.
Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią, śmietanę wymieszaną z żółtkiem.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić oprószone mąką foremki do babeczek, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Czekolady połamać, włożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i aromatem.
Upieczone zimne babeczki napełnić posiekanymi orzeszkami i zalać płynną czekoladą. Ozdobić pokrojonymi w słupki migdałami i wiórkami kokosowymi. Odłożyć do stężenia czekolady.
Dodaj komentarz