Imbirowe babeczki z migdałami

Autor:

Śnieżynka

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym imbirem, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią, śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić oprószone mąką foremki do babeczek, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Czekolady połamać, włożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i aromatem. Upieczone zimne babeczki napełnić posiekanymi orzeszkami i zalać płynną czekoladą. Ozdobić pokrojonymi w słupki migdałami i wiórkami kokosowymi. Odłożyć do stężenia czekolady.

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 12 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka śmietany, Łaciata 30%
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • 8-10 dag orzechów arachidowych
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • Aromat migdałowy
  • Migdały słupki
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym imbirem, posiekać z masłem.



Krok 2

Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią, śmietanę wymieszaną z żółtkiem.



Krok 3

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.



Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić oprószone mąką foremki do babeczek, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



Krok 5

Czekolady połamać, włożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i aromatem.



Krok 6

Upieczone zimne babeczki napełnić posiekanymi orzeszkami i zalać płynną czekoladą. Ozdobić pokrojonymi w słupki migdałami i wiórkami kokosowymi. Odłożyć do stężenia czekolady.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.