Ciasto - babci Stasi

Autor:

isiaw123

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto miodowe

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 125 g masła Łaciate
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa śmietanowa

  • 400 g Śmietanki kremówki Łaciata
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Ciasto kakaowe

  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto miodowe

Obie mąki przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, miód, jajka cukier, oraz sodę oczyszczoną. Ze składników zagnieść ciasto. Formę wyścielić pergaminem i włożyć ciasto . Piec w temp. 180 stopni C ok 20 min.



Ciasto kakaowe

Ubić sztywną pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, żółtka z wodą i resztę składników. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piec około 30 min w temp. 180 stop C.



Masa śmietanowa

Śmietankę 36 % Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będzie sztywna.



Wskazówki

Na ciasto miodowe kładziemy, masę śmietanową, na nią masę kakaową, smarujemy ciekom warstwą masy śmietanowej, na którą posypujemy kakao i rozdrobnione orzechy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.