Słodka i łatwa w przygotowaniu tarta z gruszką. To pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Z dodatkiem orzechów smakuje rewelacyjnie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, sól oraz masło. Składniki siekamy. Następnie wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Gruszki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je na plasterki i posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Mieszamy plasterki gruszek w misce.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i rozwałkowujemy na placek o średnicy około 32 cm. Następnie układamy plasterki gruszki tak, aby pozostawić około 3 cm ciasta od brzegu.
Brzegi ciasta zawijamy na gruszki. Orzechy siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.
Dodaj komentarz