Rustykalna tarta z gruszką

Słodka i łatwa w przygotowaniu tarta z gruszką. To pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Z dodatkiem orzechów smakuje rewelacyjnie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 230 g mąki
  • 140 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • ¾ łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 60 g orzechów np. migdały, orzechy włoskie
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, sól oraz masło. Składniki siekamy. Następnie wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Gruszki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je na plasterki i posypujemy cukrem, cynamonem i mąką. Mieszamy plasterki gruszek w misce.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i rozwałkowujemy na placek o średnicy około 32 cm. Następnie układamy plasterki gruszki tak, aby pozostawić około 3 cm ciasta od brzegu.



Krok 4

Brzegi ciasta zawijamy na gruszki. Orzechy siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.