Bitki wołowe z ziemniakami

Miękkie, rozpływające się w ustach bitki wołowe w aromatycznym sosie. Tradycyjny smak, który idealnie komponuje się zarówno z kaszą, jak i ziemniakami. Rewelacyjnie sprawdzą się jako niedzielny obiad dla rodziny!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g łopatki wołowej
  • - 3 cebule
  • - ½ czerwonej papryki
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • - 4 liście laurowe
  • - 5 ziaren ziela angielskiego
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżka oleju
  • - 1 ½ szklanki wody
  • - pieczarka dla dekoracji
  • - natka pietruszki dla dekoracji
  • - kukurydza

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Rozbijamy na cienkie kotlety, a następnie doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.



Krok 2

Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na średnim ogniu.



Krok 3

Kroimy cebulę w piórka, a paprykę w kostkę i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby zagęszczamy 1 łyżką mąki.



Krok 4

Podajemy z ziemniakami. Możemy dodać ulubione warzywa (papryka, kukurydza, itp.) i przyozdobić natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.