Roladki wołowe z warzywami i mielonym mięsem

Autor:

Śnieżynka

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą, przyprawą do mięsa mielonego, odrobiną soli i pieprzu. Mięso wołowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa wołowego posmarować warstwą mięsa mielonego, posypać startą na tarce dynią i posiekanym szczypiorkiem. W poprzek ułożyć słupek papryki, ogórka kiszonego i wędzonego boczku. Warzywa i boczek posmarować musztardą. Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami lub zawinąć nitką kuchenną. Obtoczyć w mące, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, zrumienić, ostudzić. Następnie z roladek usunąć nici, podlać odrobiną wody z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać angielskie ziele i liść laurowy. Przykryć i dusić do miękkości. Powstały sos wymieszać z łyżką śmietany, przyprawić do smaku pieprzem i solą, przecedzić przez sito.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg pieczeni wołowej
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 10-15 dag dyni Hokkaido
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 ogórki kiszone
  • 5-7 dag wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 6-7 łyżeczek musztardy
  • Mąka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołowa

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą, przyprawą do mięsa mielonego, odrobiną soli i pieprzu.



Krok 2

Mięso wołowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem.



Krok 3

Każdy kawałek mięsa wołowego posmarować warstwą mięsa mielonego, posypać startą na tarce dynią i posiekanym szczypiorkiem.



Krok 4

W poprzek ułożyć słupek papryki, ogórka kiszonego i wędzonego boczku. Warzywa i boczek posmarować musztardą.



Krok 5

Mięso zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami lub zawinąć nitką kuchenną. Obtoczyć w mące, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, zrumienić, ostudzić.



Krok 6

Następnie z roladek usunąć nici, podlać odrobiną wody z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić do miękkości. Powstały sos wymieszać z łyżką śmietany, przyprawić do smaku pieprzem i solą, przecedzić przez sito.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.