Ciasto banoffee

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 150 g masła Łaciate
  • 4 dojrzałe banany
  • 250 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

Przygotowanie:

Rozdrobnić herbatniki mikserem. Rozpuścić masło wraz z cynamonem w rondlu, następnie dodać do rozdrobnionych herbatników. Wylepić formę na ciasto wysmarowaną masłem spodem zrobionym z kruszonych herbatników z masłem i cynamonem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i odstawić do ostudzenia, w międzyczasie podgrzać masę kajmakową w rondelku i ciągle mieszać. Ciepłą masę wyłożyć na schłodzone ciasto. Na masie ułożyć plasterki banana i odstawić do schłodzenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii, rozsmarować po wierzchu tarty. Oprószyć tartę startą czekoladą gorzką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.