Babeczki z wiśniami w polewie czekoladowej

Sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, warto go więc wykorzystać i dodać je do babeczek. To idealny deser na każdą okazję. Poradzi sobie z nim nawet początkująca Pani domu.

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • Szklanka cukru
  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka Łaciate
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 12 sztuk wiśni
  • 12 sztuk czereśni z ogonkami
  • Cukier puder do posypania

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Do dużej miski wrzucić masło i cukier. Ubić. Stopniowo dodawać jajka i ekstrakt, cały czas ubijać do powstania puszystej masy.



Krok 2

Nastawić piekarnik na 180°C. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito. Dodać do miski z masą maślaną. Wlać mleko. Zmiksować do połączenia składników.



Krok 3

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub uszykować sylikonowe foremki na babeczki. Ciasto nałożyć na ⅔ wysokości foremek. W sam środek wcisnąć po jednej wiśni bez pestek.



Krok 4 

Piec przez około 20 minut z funkcją grzania od dołu, a pod koniec czasu pieczenia zmienić na opcję termoobiegu.



Krok 5

Kiedy babeczki są w piekarniku warto zrobić polewę czekoladową. W garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać czekoladę i mieszać. Polewa musi zgęstnieć. Kiedy babeczki ostygną nałóżyć ją na ciasto. Następnie przed podaniem posypać babeczki cukrem pudrem. Można je udekorować czereśnią.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.