Prosta w przygotowaniu tarta z jabłkami, która sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo smaczna i świetnie nadaje się na deser dla dzieci.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i cynamon. Masło kroimy w kostkę i również dodajemy do mąki. Całość siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i zawijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każdą ćwiartkę w plasterki. Skrapiamy plasterki sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy około 35 cm. Na środek układamy jabłka tak, aby zostawić około 2 cm ciasta od brzegów. Smarujemy jabłka roztopionym masłem. Zawijamy brzegi ciasta do środka, czyli lekko przykrywając nadzienie. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
Po wyjęciu tarte schładzamy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz