Biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do piany, dodać kakao , delikatnie wymieszać składniki. Ciasto wylać na natłuszczona, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 35 minut w 180 stopniach C.
Ciasto makowe z wiórkami kokosowymi: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak oraz drobne wiórki kokosowe, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w 170 stopniach C przez ok.35 minut.
Masa budyniowa: 1 i 1\2 szklankę mleka wraz z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wlać pozostałe mleko wymieszane z żółtkami, mąką i budyniem. Ponownie zagotować, mieszając żeby się nie przypaliło, ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodawać partiami masło i utrzeć na puch.
Polewa czekoladowa: jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Masło rozpuścić na ogniu w rondelku. Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.
Przełożenie ciasta: biszkopt kawowy - ciasto makowo- kokosowe - masa budyniowa -biszkopty - polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić.
blacha o wym 25 na 35
Dodaj komentarz