ciasto budyniowe

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1. Biszkopt kakaowy:
  • 5 średnich jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2. Ciasto makowo - kokosowe:
  • 3\4 szklanki suchego maku
  • 5 białek
  • 3\4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3. Masa budyniowa:
  • 2 , 5 szklanki mleka Łaciate
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu w proszku najlepiej o smaku śmietankowym
  • oraz
  • masło Łaciate - 1 kostka
  • 4. Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g masła Łaciate
  • oraz
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • alkohol do nasączenia biszkoptów

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do piany, dodać kakao , delikatnie wymieszać składniki. Ciasto wylać na natłuszczona, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 35 minut w 180 stopniach C.



Krok 2

Ciasto makowe z wiórkami kokosowymi: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak oraz drobne wiórki kokosowe, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w 170 stopniach C przez ok.35 minut.



Krok 3

Masa budyniowa: 1 i 1\2 szklankę mleka wraz z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wlać pozostałe mleko wymieszane z żółtkami, mąką i budyniem. Ponownie zagotować, mieszając żeby się nie przypaliło, ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodawać partiami masło i utrzeć na puch.



Krok 4

Polewa czekoladowa: jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Masło rozpuścić na ogniu w rondelku. Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.



Krok 5

Przełożenie ciasta: biszkopt kawowy - ciasto makowo- kokosowe - masa budyniowa -biszkopty - polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić.



Wskazówki

blacha o wym 25 na 35

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.