Istnieje mnóstwo powodów, dlaczego warto jeść czekoladę. Ten tort osłodzi życie i zdecydowanie poprawi humor. Możesz polać go polewą czekoladową lub ozdobić świeżymi owocami.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
W miseczce roztapiamy masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C.
Do cukru dodajemy jajka i ucieramy do uzyskania jasnego koloru. Dodajemy masę czekoladową i energicznie mieszamy. Dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Mieszamy całość.
Dolewamy 1 szklankę ciepłej, przegotowanej wody i dobrze mieszamy.
Następnie ocet mieszamy z mlekiem i dodajemy do czekoladowego ciasta.
Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30 min.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-20 10:00:00
Świetne ciasto do kawki