Ciasto deserowe z czekoladą

Istnieje mnóstwo powodów, dlaczego warto jeść czekoladę. Ten tort osłodzi życie i zdecydowanie poprawi humor. Możesz polać go polewą czekoladową lub ozdobić świeżymi owocami.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 115 g masła Łaciate
  • - 90 g gorzkiej czekolady
  • - 2 jajka
  • - 2 szklanki cukru
  • - 1 szklanka wody (ciepłej)
  • - 280 g mąki pszennej
  • - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 60 ml mleka Łaciate
  • - 1 łyżeczka octu
  • - odrobina soli

Przygotowanie

Krok 1

W miseczce roztapiamy masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C.



Krok 2

Do cukru dodajemy jajka i ucieramy do uzyskania jasnego koloru. Dodajemy masę czekoladową i energicznie mieszamy. Dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Mieszamy całość.



Krok 3 

Dolewamy 1 szklankę ciepłej, przegotowanej wody i dobrze mieszamy.



Krok 4 

Następnie ocet mieszamy z mlekiem i dodajemy do czekoladowego ciasta.



Krok 5

Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30 min.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-20 10:00:00

Świetne ciasto do kawki

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.