Karpatka z czekoladowym kremem

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • Szczypta soli

Krem:

  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag margaryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 5 dag gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • Cukier puder
  • Słodkie kakao

Przygotowanie

Krok 1

Wodę ze szczyptą soli i masłem zagotować. Wsypać przesianą mąkę i ciągle mieszając gotować przez 5-7 minut. Następnie zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po 1 jajku i proszek do pieczenia. Utrzeć na jednolitą, gładką masę.





Krok 2

Tak przygotowane ciasto wyłożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarze 37/25 cm. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 15-20 minut.





Krem:

Z mleka, proszku budyniowego i mąki ugotować budyń, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu i płynną czekoladę.






Przygotowany krem wyłożyć na upieczony, zimny blat i przykryć drugim. Po wierzchu ciasto posypać cukrem pudrem i słodkim kakao.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.