Ten biszkopt z masą chałwową i jabłkową zachwyci każdego łasucha.
Danie: Deser
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Ze śmietanką
Zacznij od ubicia białek jajek z cukrem zwykłym i waniliowym. Powoli dodawaj po kolejnym żółtku do masy białkowej, tak by składniki się dokładnie połączyły. Do masy dodawaj stopniowo obie mąką (przesiane, by biszkopt był pulchny), a następnie dodaj proszek do pieczenia i nadal mieszaj masę biszkoptową. Ciasto wyłóż do prostokątnej, średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza, piecz ciasto przez 40 minut. Po upieczeniu, odstaw do wystudzenia, a na końcu przekrój na pół.
Umyj jabłka, obierz ze skórki a następnie pokrój w średnią kostkę. Całość pokrojonych jabłek wrzuć do garnka, dodaj wolę i na średnim ogniu duś do miękkości. Następnie wsyp całość opakowania galaretki i dobrze wymieszaj. Odstaw garnek, by masa lekko stężała.
Zagotuj 2/3 mleka, a w reszcie wymieszaj budyń. Do gotującego się mleka dodaj budyniową mieszankę i cały czas mieszając doprowadź do zgęstnienia. Gotowy budyń odstaw i przykryj talerzem, by nie wytworzył się kożuch.
Gdy budyń wystygnie do garnka wrzuć masło, dodać pokrojoną w kostkę chałwę i ucieraj lub zmiksuj na jednolitą masę.
Na blachę wyłóż papier, na dnie ułóż pierwszy kawałek biszkopta. Delikatnie nasącz wodą z cytryną. Następnie nałóż tężejącą masę jabłkową i wstaw całość do lodówki na 15-20 minut. Na stężałej masie jabłkowej wyłóż masę chałwową i przykryj drugim kawałkiem biszkopta.
Ciasto udekoruj lukrem. By przygotować lukier wymieszaj dokładnie cukier i śmietankę, a następnie masę podgrzej, aż lekko zgęstnieje. Polane lukrem ciasto wstaw do lodówki na kolejne 40 - 50 minut.
Dodaj komentarz