Ciasto jabłkowo - chałwowe

Ten biszkopt z masą chałwową i jabłkową zachwyci każdego łasucha.

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na biszkopt:

  • 5 średnich jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Masa jabłkowa:

  • 4 jabłka
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Masa chałwowa:

  • 350 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 75 g chałwy
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego niesłodzonego
  • 150 g miękkiego masła Łaciate
  • cukier do smaku

Lukier:

  • 6 dużych łyżek cukru pudru
  • ok. 3 łyżki słodkiej śmietanki Łaciata 18%

Przygotowanie

Przygotowanie biszkoptu:

Zacznij od ubicia białek jajek z cukrem zwykłym i waniliowym. Powoli dodawaj po kolejnym żółtku do masy białkowej, tak by składniki się dokładnie połączyły. Do masy dodawaj stopniowo obie mąką (przesiane, by biszkopt był pulchny), a następnie dodaj proszek do pieczenia i nadal mieszaj masę biszkoptową. Ciasto wyłóż do prostokątnej, średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza, piecz ciasto przez 40 minut. Po upieczeniu, odstaw do wystudzenia, a na końcu przekrój na pół.



Przygotowanie masy jabłkowej:

Umyj jabłka, obierz ze skórki a następnie pokrój w średnią kostkę. Całość pokrojonych jabłek wrzuć do garnka, dodaj wolę i na średnim ogniu duś do miękkości. Następnie wsyp całość opakowania galaretki i dobrze wymieszaj. Odstaw garnek, by masa lekko stężała.



Przygotowanie masy chałwowej:

Zagotuj 2/3 mleka, a w reszcie wymieszaj budyń. Do gotującego się mleka dodaj budyniową mieszankę i cały czas mieszając doprowadź do zgęstnienia. Gotowy budyń odstaw i przykryj talerzem, by nie wytworzył się kożuch.
Gdy budyń wystygnie do garnka wrzuć masło, dodać pokrojoną w kostkę chałwę i ucieraj lub zmiksuj na jednolitą masę.



Krok 4:

Na blachę wyłóż papier, na dnie ułóż pierwszy kawałek biszkopta. Delikatnie nasącz wodą z cytryną. Następnie nałóż tężejącą masę jabłkową i wstaw całość do lodówki na 15-20 minut. Na stężałej masie jabłkowej wyłóż masę chałwową i przykryj drugim kawałkiem biszkopta.

Ciasto udekoruj lukrem. By przygotować lukier wymieszaj dokładnie cukier i śmietankę, a następnie masę podgrzej, aż lekko zgęstnieje. Polane lukrem ciasto wstaw do lodówki na kolejne 40 - 50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.