Sernik tradycyjny

Autor:

Anula

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol,
  • 200 g masła Łaciate,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • aromat waniliowy lub rumowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy) a następnie po łyżce twarogu. Miksujemy. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy bakalie. Białka ubijamy na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łączymy je z masą serową.





Krok 2

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Pieczemy około 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (po około 20 minutach możemy lekko uchylić drzwiczki). Zimny sernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.