Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy) a następnie po łyżce twarogu. Miksujemy. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy bakalie. Białka ubijamy na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łączymy je z masą serową.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Pieczemy około 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (po około 20 minutach możemy lekko uchylić drzwiczki). Zimny sernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem.
Dodaj komentarz