Ciasto jabłkowo kokosowe z orzechami i nutellą

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Ciasto:,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1\2 szklanki cukru pudru,
  • 200 masła Łaciate,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukry waniliowego,
  • Pianka kokosowa:
  • 4 białka,
  • 1\2 szklanki cukru,
  • 10 dag wiórków kokosowych,
  • Oraz:
  • 1 kg jabłek,
  • cynamon,
  • cukier waniliowy,
  • garść drobniej pokruszonych orzechów włoskich,
  • 100 g Nutelli,
  • oraz,
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy posiekana margarynę , żółtka, cukry i zagniatamy ciasto. Wykładamy na natłuszczoną tortownicę . 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,dodajemy cynamon i cukier waniliowy, mieszamy. Nastepnie odciskamy z nadmiaru powstałego soku. Na kruchym spodzie rozprowadzamy krem nutelle a nastepnie układamy odciśniete jabłka . Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. 3. Pianka: białka ubijamy, dodając cukier i wiórki kokosowe 4. Na podpieczone ciasto z kremem nutella i jabłkami rozprowadzaymy na całej powierzchni równomioernie pokruszone orzechy a nastepnie wykładamy mase z kokosem. . Pieczemy ok. 40 minut w 180 °C. Gdy przestygnie posypujemy wierzch cukrem pudrem, Smacznego:)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.