Ciasto kawowe

Ciasto kawowe to prawdziwy rarytas dla miłośników kawy. Idealne na każde przyjęcie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao 70%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml Śmietanki Łaciata 36% (schłodzonej)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanka wody
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • Kakao lub kawa mielona

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy tortownicę i wykładamy ją papierem do pieczenia.



Krok 2

W wysokiej misce ubijamy jajka na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Miksujemy kilka minut na wysokich obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy pozostałe sypkie składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Biszkopt przelewany do formy. Pieczemy 30 minut.



Krok 3

W tym czasie zajmiemy się przygotowaniem masy kawowej. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki ciepłej wody. Dobrze schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy wraz z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy dokładnie. Wlewamy delikatnie żelatynę i mieszamy na wolnych obrotach.



Krok 4

Przygotowaną masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Wierzch posypujemy kakao lub mieloną kawą.
Wstawiamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny.



Wskazówki

Śmietanka musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 15:48:00

Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.