Ciasto kawowe to prawdziwy rarytas dla miłośników kawy. Idealne na każde przyjęcie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy tortownicę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
W wysokiej misce ubijamy jajka na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Miksujemy kilka minut na wysokich obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy pozostałe sypkie składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Biszkopt przelewany do formy. Pieczemy 30 minut.
W tym czasie zajmiemy się przygotowaniem masy kawowej. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki ciepłej wody. Dobrze schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy wraz z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy dokładnie. Wlewamy delikatnie żelatynę i mieszamy na wolnych obrotach.
Przygotowaną masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Wierzch posypujemy kakao lub mieloną kawą.
Wstawiamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny.
Śmietanka musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 15:48:00
Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje.
Odpowiedz