Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. maślanki Mrągowskiej
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag masła Łaciate
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag czekolady deserowej

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę i kakao przesiać, połączyć z przyprawą do pierników.



Krok 2

Masło rozpuścić i ostudzić.



Krok 3

Maślankę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i sodą. Następnie dodać powidła, oliwę, płynne masło, zamieszać. Połączyć z mąką, 2 łyżkami skórki pomarańczowej, dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.



Krok 4

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do suchego patyczka około 35-40 minut.



Krok 5

Upieczone, zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić pozostałą skórką pomarańczową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.