Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę i kakao przesiać, połączyć z przyprawą do pierników.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Maślankę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i sodą. Następnie dodać powidła, oliwę, płynne masło, zamieszać. Połączyć z mąką, 2 łyżkami skórki pomarańczowej, dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do suchego patyczka około 35-40 minut.
Upieczone, zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić pozostałą skórką pomarańczową.
Dodaj komentarz