Chłodnik z młodych warzyw i maślanki

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 3 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 300 ml wody
  • 500 ml maślanki
  • Sól himalajska
  • Pieprz czarny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku świeżego

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa oczyścić i pokroić: marchew i buraczki w półplasterki, pietruszkę w kostkę, liście wraz z łodygami na kawałki.



Krok 2

W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa (oprócz liści i łodyg) i przesmażyć przez chwilę. Następnie wlać wodę, dodać sól himalajską i gotować pod przykryciem przez 10 minut.



Krok 3

Dodać liście wraz z łodygami i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia.



Krok 4

Dodać posiekany koperek, wlać maślankę. Przyprawić chłodnik do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.