Ciasto Kubuś

Autor:

bietka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kubusiowa:

  • 900 ml soku kubuś o smaku marchewkowym
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki ŁACIATA 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka wody

Dodatkowo:

  • 300 gram delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Biszkopt: ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek. Lekko mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Masa kubusiowa: odlewamy szklankę soku i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń. Masa śmietanowa: galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę Łaciatą 36 % ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy powoli tężejącą galaretkę. Przekładanie: na biszkopt wykładamy ciepłą masę kubusiową i odstawiamy w zimne miejsce, następnie dajemy masę śmietanową, układamy delicje i zalewamy tężejącymi galaretkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.