Bujanie w obłokach

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 6 jajek (oddzielić białka od żółtek),
  • 1 szklanka cukru ,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa biała z śmietanka Łaciata 30%

  • 1 opakowanie śmietanki Łaciata 30%,
  • 1 galaretka krystaliczna o dowolnym smaku

Masa niebieska ze Śmietanka Łaciata 30%

  • 1 opakowanie śmietanki Łaciata 30 %,
  • 1 galaretka w kolorze niebieskim lub szafirowymi (rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody)

Galaretka z jagodamowymi obłoczkami

  • Jagody (dowolna ilość,ale im więcej tym lepiej),
  • 2 opakowania galaretki w kolorze niebieskim (niebieska lub szafirowa)

Przygotowanie

Krok 1 Upiec biszkopt

Białka ubić na sztywno pianę dodać stopniowo cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 minut.



Krok 2 Masa biała

Śmietanka Łaciata 30 % powinna być dobrze schłodzona. Galaretkę bezbarwna rozpuścić w szklance wody i gdy będzie już zimna ubić ze śmietaną. Wyłożyć biała masę na zimny biszkopt. Na masę rozłożyć delicje.



Krok 3 Masa niebieska

Śmietanka Łaciata 30% powinna być dobrze schłodzona. Galaretkę niebieską rozpuścić w szklance wody, a po ostudzeniu ubić ze śmietanką. Wyłożyć na delicje. Na niebieska masę wyłożyć ciastka szkolne lub herbatniki.



Krok 4 Jagodowe obłoczki w galaretce

Jagody rozsypać na blaszkę. Dwie galaretki niebieskie rozpuścić w wodzie, a następnie jak zaczną tężec wylać na jagody. Gdy całość zastygnie wyłożyć na herbatniki. Ciasto schłodzić i podawać po czym można bujać w obłokach!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.