Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po trochu cukier. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku miksując. Następnie wlać wodę.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C ok. 25-30 minut. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę . Do ubitego masła dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia się składników.
Zaparzyć kawę, wystudzić i dodać alkohol.
Biszkopt przekroić. Pierwszy blat ciasta włożyć do formy. Nasączyć go ponczem i wyłożyć na niego połowę masy. Na masie ułożyć biszkopty (jeden obok drugiego) namoczone w ponczu i oprószyć kakao. Następnie położyć drugą część masy zostawiając trochę na wierzch. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
Wierzch ciasta nasączyć ponczem, posmarować pozostałą masą i obficie posypać gorzkim kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki.Można udekorować przy krojeniu każdy kawałek pierniczkiem gwiazdką.
Dodaj komentarz