Tarta sernikowa z malinami

Waniliowa tarta sernikowa na spodzie ciasteczkowym to idealne ciasto zwłaszcza dla miłośników sernika. Zamiast malin można wykorzystać jagody. Kruchość spodu w połączeniu z serowo-owocową masą to połączenie, które rozpływa się w ustach.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasteczkowy spód:

  • - 300 g pełnoziarnistych ciastek,
  • - 150 g roztopionego masła Łaciate

Masa serowa:

  • - 700 g twarogu sernikowego Mlekpol,
  • - 2 jajka,
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • - ¾ szklanki cukru,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • - 300 g malin

Przygotowanie

Krok 1

Ciasteczka zmielić w malakserze na piasek. Połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy lub formy na tartę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



Krok 2

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 170°C.



Krok 4

Na ciasteczkowy spód wylać masę serową. Włożyć maliny, lekko docisnąć.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.