Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 8 udek z kurczaka bez kości
  • 200 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka marynaty czosnkowo-pomidorowej do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia

Przygotowanie

Wykonanie dania

Udka zamarynować w przyprawie do kurczaka i marynacie. Odstawić na min. 2 godziny. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ułożyć udka na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 250*, do zarumienienia i wypieczenia z obu stron. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Umieścić na patelni, podlać 3/4 szklanki wody. Smażyć do odparowania płynów. Pod koniec dodać jarzynkę. Wymieszać. Podsmażyć na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny tłuszczu, który puściło mięso. Podsmażone pieczarki z cebulą podlać 3/4 szklanki wody. Zagotować. Dodać śmietankę i energicznie wymieszać. Dodać udka z kurczaka. Połączyć delikatnie z sosem. Zagotować. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić do smaku.



Wskazówki

Dzięki mące ziemniaczanej udka otoczą się sosem i powstanie "glazura".

Udka w Sosie Śmietankowo-Grzybowym podawać posypane dodatkowo natką pietruszki.

Są rewelacyjne w połączeniu z podsmażanymi pampuchami i buraczkami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.