Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Udka zamarynować w przyprawie do kurczaka i marynacie. Odstawić na min. 2 godziny. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ułożyć udka na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 250*, do zarumienienia i wypieczenia z obu stron. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Umieścić na patelni, podlać 3/4 szklanki wody. Smażyć do odparowania płynów. Pod koniec dodać jarzynkę. Wymieszać. Podsmażyć na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny tłuszczu, który puściło mięso. Podsmażone pieczarki z cebulą podlać 3/4 szklanki wody. Zagotować. Dodać śmietankę i energicznie wymieszać. Dodać udka z kurczaka. Połączyć delikatnie z sosem. Zagotować. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić do smaku.
Dzięki mące ziemniaczanej udka otoczą się sosem i powstanie "glazura".
Udka w Sosie Śmietankowo-Grzybowym podawać posypane dodatkowo natką pietruszki.
Są rewelacyjne w połączeniu z podsmażanymi pampuchami i buraczkami.
Dodaj komentarz