Ciasto Maltesers

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 180 ml mleka Łaciate
  • 150 g masła Łaciate
  • 2 łyżki napoju słodowego
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 300 g cukru pudru
  • 8 łyżeczek czekolady do picia
  • 8 łyżek napoju słodowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 100 g Maltesers

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

Do rondelka wlać mleko, napój słodowy i wrzucić masło. Podgrzewać i mieszać aż do rozpuszczenia masła, a następnie zdjąć z ognia. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać ciepłe mleko i zmiksować. Do uzyskanej masy przesiać suche składniki i zmiksować na gładką masę. Wlać do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, a następnie piec w 180 stopniach przez 25 minut lub do suchego patyczka, ostudzić.



Przygotowanie masy:

Masło utrzeć na puszystą masę. Wsypać cukier, wlać napój słodowy, czekoladę pitną, zmiksować. Wlać wrzącą wodę i miksować dalej. Chłodne ciasto przeciąć wzdłuż, dolną część posmarować połową masy i przykryć resztą ciasta, a następnie całość posmarować resztą masy. Dekorować kuleczkami Maltesers.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.