Ciasto bananowo-truskawkowe

Wspaniałe ciasto owocowe z mąki pełnoziarnistej i pestkami dyni.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 250 g truskawek
  • 100 g pestek z dyni

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

W wysokiej misce ucieramy masło, cukier i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy jajka, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy.



Krok 3

Przygotowujemy tortownicę, wykładamy nią papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Banany obieramy i kroimy drobno. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Banany i truskawki układamy na surowym cieście i częściowo je w nim zanurzamy. Wierzch posypujemy pestkami dyni.



Krok 4

Pieczemy 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.