Szarlotka Straciatella z nutą pomarańczową

Autor:

Marta

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Szarlotka straciatella z nutą pomarańczową

  • Biszkopt:
  • 5 łyżek mąki
  • 5 jaj
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Mus:
  • 1 l musu jabłkowego
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • Straciatella:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36 % Łaciata
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka skórki pomarańczowej lub olejku pomarańczowego

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka ubijamy z cukrem dodajemy mąkę olej proszek oraz ubita pianę z białek. Wykładamy w tortownicy i pieczemy w 180 st przez 30 minut. Biszkopt studzimy kroimy na pół. Jedna część biszkopt zostawiamy w formie a druga kroimy na trójkąty. Galaretki rozpuszczalny w 700 ml gorącej wody schładzamy. Gdy zaczną tężec dodajemy mus i wlewamy na biszkopt. Serek ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę rozpuszczone w czterech łyżkach wody. Czekoladę siekamy łączymy z masą. Wykładamy na mus jabłkowy i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy trójkąta mi biszkoptowymi.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.