Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do rondla wlać wodę, dodać cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru i zagotowania, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na przemian do wody z cukrem, mąkę, olej, żółtka. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie dodać ją do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do 2 jednakowych wąskich blaszek do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przez ok. 35 minut.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Masło rozetrzeć. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.
Do rondla włożyć połamaną na kawałki deserową czekoladę i śmietankę Łaciatą, mieszając postawiony rondel na ogniu, doprowadzić do połączenia składników. Gotowe ciasto polać polewą.
Dodaj komentarz