Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Do miski wsypać mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka i zagnieść. Podzielić na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównać. Piec ciasto ok. 25 minut w temperaturze 190°C do zrumienienia. Upieczony spód wystudzić.
Przygotować warstwę owocową. Truskawki umyć i odszypułkować. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, dodać cukier i mieszając zagotować. Kiedy owoce są miękkie, rozmieszać mączkę w niewielkiej ilości zimnej wody, przelać do owoców i cały czas mieszając pogotować, by zagęścić owoce. Odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na średnich obrotach, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Całość miksować, aby piana była bardzo sztywna. Do ubitej masy stopniowo dodać budynie. Cały czas miksując, wlewać cienką strużką olej i krótko miksować, do połączenia składników.
Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie owoce, budyniową piankę i wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego do 190 piekarnika na około 40 minut. Smacznego :-)
Dodaj komentarz