Ciasto Powiew Lata

Autor:

eureka22

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła Łaciate,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 żółtek

Masa owocowa:

  • 500 g truskawek,
  • 500 g rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Ok. 100 ml zimnej wody

Pianka:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe,
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, pokrojone zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka i zagnieść. Podzielić na dwie części, mniejszą na górę i większą na spód ciasta. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć tarką na grubych oczkach na spód blachy i wyrównać. Piec ciasto ok. 25 minut w temperaturze 190°C do zrumienienia. Upieczony spód wystudzić.



Krok 2

Przygotować warstwę owocową. Truskawki umyć i odszypułkować. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, dodać cukier i mieszając zagotować. Kiedy owoce są miękkie, rozmieszać mączkę w niewielkiej ilości zimnej wody, przelać do owoców i cały czas mieszając pogotować, by zagęścić owoce. Odstawić do wystudzenia.



Krok 3

Białka ubić na średnich obrotach, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Całość miksować, aby piana była bardzo sztywna. Do ubitej masy stopniowo dodać budynie. Cały czas miksując, wlewać cienką strużką olej i krótko miksować, do połączenia składników.



Krok 4

Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie owoce, budyniową piankę i wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można posypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego do 190 piekarnika na około 40 minut. Smacznego :-)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.