Ciasto szpinakowe z owocami

Autor:

rosik93

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 125 ml śmietanki Łaciata UHT 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak myjemy, suszymy i miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy olej oraz zmiksowany szpinak.



Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy do silikonowej formy o średnicy 22 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, który po wyciągnięciu musi być suchy.



Krok 3

Ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie nierówną górę ścinamy i kruszymy w osobnej miseczce. Ciasto kroimy na dwa równe blaty. Śmietankę ubijamy. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do śmietanki. Miksujemy chwilę na wolnych obrotach.



Krok 4

Na pierwszy spód ciasta wykładamy masę śmietankową, kolejno przykrywamy drugim blatem, wykładamy masę śmietankową i posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch ciasta ozdabiamy dowolnymi owocami. W moim przypadku były to borówki i figi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.