Kruche z malinami i śliwkami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1.Ciasto kruche:,
  • ,
  • 200 g schłodzonego masła,
  • 60 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 500g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • 2.Kisielowa pianka,
  • ,
  • 5 białek,,
  • 1 opakowanie kisielu malinowego,
  • 1/2 szklanki cukru,,
  • Szczypta soli,,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ,
  • Owoce:,
  • 1\2 kg sliwek bez pestek,
  • ,
  • 1 szklanka malin,
  • oraz cukie puder,
  • Pół szklanki cukru,
  • ,
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

1.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy posiekane masło , cukry, jajka , zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części , jedna częścia wylepiamy spód wyłozonej papaierem do pieczenia i natłuszczonej blaszki, wymiarach 24 na 36cm, Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min w temperaturze 180'C.Drugą połowe ciasta owijamy w folie, schładzamy. 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie dodajemy kisiel w proszku, ubijamy chwile, dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilkę. Podpieczony dół ciasta posypujemy bułką tartą , nakładamy równomiernie śliwk pokrojone na półowki, pozbawone pestek, orz maliny .Na owoce wykładamy ubitą pianę,. Rozwałkowujemy schłodzona dugą część ciasta i kładziemy na wierzch. 3.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemyok.45- 50 minut do zarumienienia . Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:) Porady Kroić po całkowitym wystudzeniu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.