1.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy posiekane masło , cukry, jajka , zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części , jedna częścia wylepiamy spód wyłozonej papaierem do pieczenia i natłuszczonej blaszki, wymiarach 24 na 36cm, Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min w temperaturze 180'C.Drugą połowe ciasta owijamy w folie, schładzamy. 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie dodajemy kisiel w proszku, ubijamy chwile, dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilkę. Podpieczony dół ciasta posypujemy bułką tartą , nakładamy równomiernie śliwk pokrojone na półowki, pozbawone pestek, orz maliny .Na owoce wykładamy ubitą pianę,. Rozwałkowujemy schłodzona dugą część ciasta i kładziemy na wierzch. 3.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemyok.45- 50 minut do zarumienienia . Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:) Porady Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj komentarz