Ciasto truskawkowe Marysi

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag truskawek
  • 2 opak. galaretki czerwonej
  • 400 ml śmietany Łaciata 30%
  • Śmietan - fix

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.



Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę.



Krok 3

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką.



Krok 4

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C na około 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół.



Krok 5

Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki.



Krok 6

Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce.



Wskazówki

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.