Zielona zupa krem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2-3 pęczki natki pietruszki (1,5 szkl. posiekanej natki)
  • ½ brokułu
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szkl. bulionu
  • 3-4 łyżki śmietanki Łaciata 30%
  • Sól
  • Sok z cytryny
  • Grzanki
  • Groszek ptysiowy

Przygotowanie

Krok 1

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.



Krok 2

Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kosteczkę, razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na oliwie z masłem. Podlać bulionem (może być z kostki rosołowej) i gotować do miękkości.



Krok 3

10 minut przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i podzielony na różyczki brokuł.



Krok 4

Miękkie warzywa zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietanką, podgrzać. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.