Danie: Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Tortownicę - spód wykładamy papierem do pieczenia.
Żelatynę rozpuszczamy. Herbatniki mielimy w blenderze a następnie dodajemy rozpuszczone masło lub margarynę - mieszamy i wykładamy nim spód tortownicy i częściowo boki. Wkładamy do lodówki.
Masę serową przekładamy do garnka, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy mikserem. Do masy serowej dodajemy żelatynę - nie musimy czekać aż przestygnie. Przelewamy połowę masy do drugiego garnka i dodajemy czarne kakao - dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy łyżką na przemiennie - nawet byle jak do tortownicy.
Wierzch wyrównujemy i posypujemy pokruszonymi - zmielonymi ciastkami oreo i wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia na jakieś 2 godz.
Dodaj komentarz