Marmurkowy sernik z posypką Oreo

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol,
  • 1 opak. 500 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 2 opak. cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 2 łyżki czarnego kakao ,
  • opakowanie 50 g żelatyny,
  • 200 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Spód:

  • 300 g herbatników,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 2 płaskie łyżki czarnego kakao

Dodatkowo:

  • forma tortowa 28 cm,
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Tortownicę - spód wykładamy papierem do pieczenia.



Krok 2

Żelatynę rozpuszczamy. Herbatniki mielimy w blenderze a następnie dodajemy rozpuszczone masło lub margarynę - mieszamy i wykładamy nim spód tortownicy i częściowo boki. Wkładamy do lodówki.



Krok 3

Masę serową przekładamy do garnka, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy mikserem. Do masy serowej dodajemy żelatynę - nie musimy czekać aż przestygnie. Przelewamy połowę masy do drugiego garnka i dodajemy czarne kakao - dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy łyżką na przemiennie - nawet byle jak do tortownicy.



Krok 4

Wierzch wyrównujemy i posypujemy pokruszonymi - zmielonymi ciastkami oreo i wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia na jakieś 2 godz.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.